سقف هالوکور یا دال مجوف (سوراخدار) | شرکت عمران واژه آذربایجان
PRESTRESSED PRECAST HOLLOW CORE SLABS

سقف هالوکور نوعی سیستم سقفی مجوف (توخالی) است که به صورت پیش ساخته در کارخانه تولید می شود و به محل انجام پروژه منتقل می گردد. پیش ساختگی این نوع سقف و سرعت بالای اجرای آن باعث می شود تا از آن در پروژه های بزرگ ساختمانی استفاده شود. اجرای این نوع سقف نیازی به قالب بندی ندارد. این امر باعث کاهش هزینه های اجرایی می شود و عدم نیاز به استفاده از جک در زیر این سقف باعث شروع سریع آجرکاری در پروژه می گردد. سطح صاف و بدون برآمدگی قطعات پیش تنیده باعث می شود دیگر نیازی به اجرای سقف کاذب در زیر سقف و یا کف سازی برای مسطح کردن روی سقف نباشد.
علاوه بر آن بدلیل افزایش دهانه ها و تعداد کمتر تیرها و ستون ها در پلان ها و وجود مدول های بزرگ این امکان را فراهم می کند که بتوان عملکرد فضاهای معماری را در کاربری های آینده تغییر داد. سقف هالوکور را می توان به صورت یکپارچه بدون وجود درز اجرا کرد. امروزه از سقف های هالوکور در پروژه های مختلفی استفاده می شود. از این سقف در ساخت سقف سازه هایی مانند سالـن ورزشی، استخـر، تالارها و سالن های ورزشی نیز استـفاده می شود. لاوه بر آن در سـاخت سقف سـوله ها و اسکلت بتنی و فولادی نیز استفاده می شود.

سقف هالوکورر

مزایای سقف هالوکور:

صرفه جویی در هزینه ها و استفاده بهینه از مصالح:

هزینه ساخت ساختمان هایی که با سیستم سقفی هالوکور تولید می شوند در مقایسه با سایر سیستم های سقفی پایین تر می باشد.

در سیستم هالوکور نیازی به شمع گذاری، قالب بندی، بتن ریزی و آرماتوربندی درجا نیست. پیش ساخته بودن این سقف ها باعث می شود از مصالح به صورت بهینه استفاده شود.

کاهش وزن ساختمان:

قطعات پیش تنیده هالوکور دارای حفره های توخالی می باشند. این امر باعث کاهش وزن مرده (نسبت به دال بتنی) ساختمان می شود. به دلیل این نوع طراحی میزان استفاده از مصالح در اسکلت سازه کاهش می یابد.

کاهش ضخامت کف سازی:

طراحی این سیستم سقفی به نحوی است که امکان عبور تاسیسات از درون حفره ها وجود دارد. این کار باعث کاهش ضخامت کف سازی می شود.

افزایش ارتفاع مفید طبقات:

حذف آویز تیرها و کاهش ضخامت هالوکور، فضای غیر مفید طبقات را کمتر می کند. با حفظ ارتفاع مفید طبقات می توان تعداد طبقات ساختمان را در ارتفاع یکسان افزایش داد.

عملکرد مناسب بعنوان عایق صوتی و حرارتی:

مهم ترین مزیت این نوع سقف عایق بودن آن هاست. قطعات هالوکور نوعی عایق حرارتی و صوتی محسوب می شوند و مقاومت بالایی در برابر ارتعاش دارند.

سقف هالوکورر

از دیگر مزایای سقف های هالوکور می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • سـرعـت بـالای اجــرا در سقـف هـالوکور
  • عدم نیاز به جک های نگهدارنده جهت اجرا
  • ایجاد سقفی کاملا صاف و یکدست جهت نازک کاری
  • امکـان اجـرای سقف هالوکور در دهـانه های بـزرگتـر
  • استفاده از فضاهای خالی داخل سقف به منظور عبوردادن تاسیسات مکانیکی و الکتریکی

معایب استفاده از سقف هالوکور:

در پروژه های کوچک از لحاظ اقتصادی مقرون بصرفه نمی باشد.

موارد استفاده از سقف هالوکور:

  • سقف انـواع سـازه های بتنی و فولادی
  • پـوشـش پارکیـنـگ هـا و ســولـه ها
  • سـاخت صنـدلی هـای اسـتـادیـوم هـا
  • دیوارهای محوطه و دیوارهای غیر باربر و باربر
  • سقف سازه های خاصی نظیر: تالار، استخر، سالن ورزشی و سالن کنفرانس
  • پل سازی

مراحل اجرای سقف هالوکور پیش ساخته:

پس از اجرای فونداسیون و ستون های بتنی طبق نقشه اجرایی، باید اقدامات لازم را جهت اجرای تیرهای بتنی با میلگردهای مهاری یو شکل در تراز بالایی تیر، به منظور ایجاد اتصال تیرها با پنل های پیش ساخته و همچنین بتن ریزی ثانویه بابت بوجودآوردن کلاف پیرامونی، انجام داد.

در نظر داشته باشید تعداد این میلگردها باید به اندازه ای باشند که بتوانند درگیری و گیرایی کافی را برای جلوگیری از حرکت کردن پنل های سقفی بوجود بیاورند. این تیرها و ستون ها همچنین می توانند به صورت پیش ساخته نیز اجرا گردند.

پس از این که نشیمن پنل های بتنی هالوکور تکمیل شد، باید عملیات اجرای سقف را با قراردادن پنل ها به وسیله جرثقیل در محل موردنظر آغاز نمود. پنل های هالوکور را می توان با توجه به طول دهانه ها و وزن پنل ها، توسط تسمه های پارچه ای، سیم های بکسل و در بهترین حالت با گیره های مخصوص حمل پنل، بلند کرد.

در نظرداشته باشید هنگام نصب پنل ها بر روی سقف، تا زمانی که از قرارگرفتن آن ها بر روی سقف مطمئن نشدید، به هیچ وجه تسمه های نگهدارنده را از پنل های هالوکور جدا نکنید. در صورتی که از سقف هالوکور در سازه های فلزی که ارتفاع تیرها زیاد است، استفاده می کنید، برای ایجاد نشیمن پنل ها می توانید از نبشی بهره ببرید. سایز نبشی ها باید براساس وزن سقف و طول دهانه آن و توسط محاسبات مربوطه تعیین گردند. در صورت نیاز به بتن رویه بدلیل وجود بارهای متمرکز، لایه بتن مسلح بر روی پنل های هالوکور اجرا می شود. به منظور تامین دیافراگم صلب و یکپارچه، با قراردادن مش های فولادی آماده، می توان بستر لازم را به منظور بتن ریزی بر روی سقف ها ایجاد نمود. میزان بتن بر روی سطح پنل ها باید حداقل پنج سانتی متر باشند.

به منظور ایجاد بازشوها و داکت ها در داخل سقف های هالوکور، محل دقیق آن ها قبل از نصب پنل ها باید مشخص گردد و تیرچه های نگهدارنده پنل های کنار داکت، اجرا گردد. توجه کنید که ابعاد داکت ها نباید از یک پنجم طول و یک دوم عرض پنل های هالوکور بیشتر باشد.

در صورت استفاده از پنل های هالوکور در اسکلت فلزی، نصب برش گیر یا گلمیخ بر روی تیرها باید قبل از بتن ریزی و جهت ایجاد پیوستگی بین بتن و تیرهای فلزی، زیر نظر مهندس محاسب، اجرا گردد.

مقاومت در برابر آتش محصولات ساخته شده با دال های هالوکور

برای تأمین امنیت عمومی و محدود کردن آسیب به اموال، مقررات ساختمانی ایجاب می‌کنند که مقاومت در برابر آتش در طراحی ساختمان‌ها در نظر گرفته شود. درجه حریق مورد نیاز، به ابعاد ساختمان، کاربری، مجاورت در سازه های دیگر و وجود تجهیزات تشخیص یا اطفاء حریق بستگی دارد. ظرفیت عایق ذاتی بتن، دال های هالوکور را به یکی از اجزاء بسیار کارآمد جهت استفاده در سازه های دارای درجه اهمیت جهت مقاومت در برابر آتش سوزی تبدیل می کند. با طراحی و جزئیات بندی مناسب، می‌توان به درجه‌بندی مقاومت در برابر آتش سوزی تا چهار ساعت برای کف‌ها، سقف‌ها و دیوارهای هالوکور دست یافت.

این نوع سقف بتنی پیش ساخته که تولید کارخانه ای می باشد بصورت سیستم پیش تنیده و استفاده از استرند به جای میلگرد و با سیستم اکسترود تولید می شود. دستگاه مورد نیاز برای ساخت این نوع سقف توسط شرکت عمران واژه آذربایجان ساخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است.

مشخصات وزنی و ابعادی سقف های هالوکور در جدول زیر نوشته شده است:

مشخصات وزنی و ابعادی سقف های هالوکور

مراحل سفارش گیری، طراحی و تولید سقف پیش ساخته پیش تنیده هالوکور

مرحله دریافت سفارش و انجام طراحی دال هالوکور:

بعد از سفارش خریدار به واحد فروش ، دفتر فنی کارخانه با استفاده از نقشه های سازه پروژه، شروع به محاسبه سقف می نماید . در این خصوص محاسب احتیاج به اطلاعاتی مانند طول دهانه ، مقدار بار زنده و مرده ، نوع کاربری سازه دارد تا بتواند ضخامت سقف و مقدار و سایز استرند مورد نیاز را محاسبه نماید. در ادامه نحوه محاسبه و جزئیات بندی نحوه اجرای دال هالوکور در سازه اسکلت فولادی و بتنی ارائه می گردد.

مرحله تولید دال هالوکور:

در این مرحله نقشه ها تحویل مدیر تولید کارخانه داده می شود و تکنسین های خط تولید شروع به آماده سازی باندهای تولید میکنند. عکس های ارائه شده مربـوط به خط تولـید این شرکت می باشد.
– اولین قدم در تولید دال هالوکور شستشوی کامل باند تولید، روغن کاری کامل کف باند تولید با روغن مخصوص می باشد.
– مرحله بعدی جاگذاری استرند ها روی باند و کشش آنها توسط دستگاه کشش هیدرولیکی با فشار بار مورد نیاز براساس دستور کار ارائه شده توسط واحد فنی می باشد. با توجه به کشش استرند ها و امکان رها شدن آنها این کار باید توسط افراد با تجربه انجام گیرد.
در این مرحله سالن تولید به غیر از تکنسین های کشش کلاً خالی از نفرات میگردد.
– مرحله بعدی جاگذاری دستگاه مکسترودر یا اسلیپ فرمر روی باند تولید (باند تولید می تواند فلزی یا بتنی باشد) و انجام تنظیمات دستگاه و جاگذاری استرند ها و راهنماهای نگهدارنده استرندها می باشد.
پس از جاگذاری دستگاه بر روی باند، تولید بتن مخصوص با رده 35c با اسمپ صفر و با دانه بندی طبق طرح اختلاط و رساندن آن به فیدر دستگاه جهت شروع تولید می باشد.
مرحله تولید هالوکور به صورت پیوسته بوده و تاکیدا می بایست توسط افراد مجرب تولید انجام گیرد.
– پس از اتمام عملیات تولید هالوکور، مرحله کیورینگ یا عمل آوری توسط سیستم آب گرم یا بخار شروع می شود.
این مرحله به مدت ۲۴ ساعت بطول می انجامد و در طی این مدت بتن مقاومت لازم را جهت توانایی برای انتقال تنش پیش تنیدگی از استرند به بتن بدست می آورد.
– پس از اینکه بتـن مقـاومت لازم را بدست آورد، برش هالوکورها در طول های که سفـارش داده شـده و حمل آنها توسط کلمپ های مخصوص به دپو شروع می شود.
دقت در جابجائی قطعات تولیدی بدلیل جوان بودن بتن بسیار حائز اهمیت بوده و قطعات می بایست توسط گیره های مخصوص و با دقت زیاد به دپو منتقل شوند.
قرار دادن چهارتراش چوبی در فواصل مناسب بین ردیفهای هالکور ضروری بوده و می بایست با دقت زیادی این کار انجام شود تا قطعات بدلیل اشتباه در مرحله دپو دچار آسیب نشوند.

بعد از دپوی قطعات و اتمام تولید سفارشات، بارگیری روی تریلی توسط جرثقیل هوایی و با دقت زیاد انجام می گیرد. در قسمت زیر هالوکور ها و در هر ردیف چهارتراش مخصوص گذاشتـه شده و با اصـول فنی مشخص شده بـارگیری انجام می گردد. بدیهی است عدم توجه به چیدمان صحیح هالوکورها بر روی تریلی موجب آسیب دیدن قطعات خواهد شد. دال های مجـوف پیـش تنیـده یا هالوکور با داشتن مزیت هایی مثل افزایش طول دهانه باربری یا کاهـش ارتفاع مقطع در دهانه های مساوی و استفاده بهینه تر از مقطع بتنی، دارای اجرایی و کیفی بیشماری هستند.

مرحله تولید دال هالوکور:

شکل شماره 1 آماده سازی باند و بازکردن کلاف استرند

مرحله تولید دال هالوکور:

شکل شماره 2 استرند کشی و مهار انتهای استرندها

مرحله تولید دال هالوکور

شکل شماره 3 شروع تولید هالوکور با دستگاه

مرحله تولید دال هالوکور

  شکل شماره 4 عمل آوری بتن توسط بخار

مرحله تولید دال هالوکور

شکل شماره 5 دپو نمودن قطعات هالوکور

شکل شماره 6 بارگیری و حمل قطعات هالوکور

شکل شماره 6 بارگیری و حمل قطعات هالوکور

مرحله تولید دال هالوکور

شکل شماره 7 نصب قطعات هالوکور

سقف هالوکور – سقف بتنی پیش ساخته – سقف هالوکور پیش ساخته – سقف – هالوکور – هالوکور بتنی- سقف هالوکور چیست – کاربرد سقف پیش ساخته هالوکور – کاربرد سقف هالوکور- مزایای سقف هالوکور – ساخت دال های هالوکور- سقف پیش تنیده پیش ساخته – هالوکور سقف – سقف پیش تنیده – پیش ساخته – سقف هالوکور تبریز – دال بتنی – دال بتنی پیش ساخته – هالوکور بتنی – پیش تنیده- مکسترودر – اسلیپ فرمر-پیش تنیدگی هالوکور- سقف سازه های بتنی – سقف سازه فولادی- پوشش پارکینگ – سقف سوله-سقف تالار- سقف سالن ورزشی- سقف سالن کنفرانس پل سازی